Att bygga eller renovera ett hus är en stor affär som kräver en hel del kunskap. Detta gäller särskilt om du gör allt själv, men även när du anlitar en entreprenör som fixar det mesta åt dig är det väldigt mycket att hålla reda på.

Det mest grundläggande är givetvis att kolla upp entreprenören innan. Har det företag du tänkt anlita ett gott rykte? Håller de budget och tidplaner och gör de jobbet ordentligt? Det bästa är som alltid att gå på personliga rekommendationer, men det kan också hjälpa att kolla recensionssidor på internet. Sen är det också alltid klokt att träffa entreprenören innan för att få en bild av honom eller henne. En seriös byggare kommer alltid vilja titta på ditt projekt innan en offert ges.

Se också över din villaförsäkring innan du börjar bygga, det är viktigt att kontrollera att den täcker eventuella skador som kan uppkomma under byggperioden. Annars kan saker och ting bli mycket dyrare än vad du tänkt dig. Det gäller särskilt om det uppkommer personskador under byggtiden. Om du anlitar någon att bygga åt dig bör denne ha en egen ansvarsförsäkring, men om du fixar allt eller en del själv är rätt försäkringstäckning extremt viktigt.

Välj entreprenadform

Byggande är väldigt styrt av kontrakt där du måste veta hur olika entreprenadformer påverkar ditt bygge. Om du köper ett kataloghus är det vanliga att du anlitar en byggare i generalentreprenad med fast pris. Då står arkitektfirman för alla ritningar och tar ansvar för att de är rätt.

Om du däremot vill bygga ett egendesignat hus, eller ska renovera ett äldre hus med speciell planlösning, är en totalentreprenad ofta ett bättre upplägg. I det fallet tar byggaren ansvar för hela projektet och ser till att det blir gjort enligt dina önskemål. I sådana här projekt kommer byggaren nästan alltid vilja jobba på löpande räkning med färdigställandeskydd, det innebär dock inte att det kan komma att kosta hur mycket som helst. Din entreprenör ska alltid lämna en kostnadsuppskattning och i god tid innan informera dig om något drar iväg i pris.

Bygga vissa delar själv

Ett sätt att spara pengar är att anlita en entreprenör för att fixa de tunga sakerna och sedan göra resten eller delar själv. Det du behöver veta då är att det blir ännu viktigare att se över kontraktet och alla ansvarsförsäkringar. Om något går fel är det lätt för entreprenören att ge dig skulden för det om du varit delaktig i vissa moment. Det kan också bli svårare att hitta en seriös entreprenör som vill ta sig an ett projekt om det innebär att de måste jobba tillsammans med en amatör som också är husägaren. Var därför alltid öppen med sådana önskemål direkt när ni har ert första möte.

Rekommenderade artiklar