Att tänka på när man bygger sitt eget hus

Om man längtar efter sitt drömboende och är händig själv, kan man bygga sitt eget hus och det är inte så svårt som man kan tro. Ska man bygga sitt eget hus, behöver man dock en del kunskap innan, samt behov att hyra en del maskiner och skaffa bra byggmaterial.

 

Bygga hus och hyra praktisk minidumper

Det första man ska tänka på när man ska bygga ett hus från grunden, är att låta an arkitekt rita huset innan så att man vet hur det kan komma att se ut i verkligheten. Man kan även välja att köpa ett färdigt hus som kommer i moduler att sätta ihop om man vill ha bygget lite enklare. När man bygger ett hus, behöver man hyra maskiner för ändamålet. Det handlar ofta om en grävmaskin, hjullastare eller en markvibrator som jämnar ut marken där huset ska stå. Det kan också vara smart att hyra minidumper för ändamålet. Fördelen när man hyr eller köper en effektiv minidumper, är att den är helt elektrisk och därför värnar man även om miljön och naturen! Man slipper avgaser och dessutom är en minidumper som går att hyra, mycket tystgående och konstruerad så att den lätt kommer fram i trånga utrymmen.

 

Byggmaterial och interiör

Många hus går idag att bygga i naturvänliga och hållbara material som exempelvis trä. Trä är en förnybar resurs och och har en mycket låg energiförbrukning jämfört med andra material. Man kan även bygga ett hus i sten vilket blir extremt hållbart och isolerar värme mycket bra. För en god säkerhet när det kommer till brandrisk, ska man isolera huset med brandsäker isolering som stenullsisolering. Fördelen med stenullisolering, är att den inte kan brinna och ger en effektiv isolering mot kyla och väta. Husgrunden kan bestå av betong eller sten för en stabil grund till huset. När man bygger upp sitt hus, är det viktigt att planera belysningen i början av husplaneringen med hänsyn till rumsstorlek, ljusinsläpp och rumsform. När huset står klart i sin grundform, är det dags för att dra el. Detta bör man överlåta till en fackman som en elektriker, då alla elarbeten kräver stor kunskap och ett elarbete, kan bara bli godkänt i en besiktning om det är utfört av en elektriker. Det finns många fler detaljer i en ett nytt hus som socklar, fönster, eventuella trappor inomhus och köks- samt badrumsutrustning. En annan viktig detalj äratt välja rätt dörrar till huset både inner- och ytterdörrar. Idag säljs många innerdörrar med smarta funktioner med ljud- och värmeisolerande egenskaper.

Väggfärger som innehåller VOC-ämnen är giftiga och VOC står för Volatile organic compounds och det innebär flyktiga föreningar av skadliga kemikalier som går ut i inomhusluften. Värnar man om miljön men också inomhusmiljön, ska man välja färger som är godkända som ofarliga väggfärger och inte avger dessa skadliga och giftiga ämnen Man ska då istället använda Svanen-märkta väggfärger eller färger med Nordisk miljömärkning. För tapeter gäller papperstapeter med vanlig cellulosaklister om man vill vara mer miljömedveten och värna även om den egna hälsan. Rörarbeten ska utföras av utbildade rörmokare om man inte själv är utbildad. Det är viktigt för en framtida besiktning och för att inte riskera felinstallation och risk för läckage.

Rekommenderade artiklar