Välja kakel och klinker

Jättekul att välja kakel eller klinker, men hur väljer man rätt? Vad ska man tänka på?

Keramik är ett av de mest uråldriga naturmaterialen. Det har en utomordentlig hållbarhet och är ett mineraliskt material, men hållbarheten och egenskaperna kan variera beroende på hur man tillverkat klinkern.

Hur väljer du?

Först och främst behöver du se till ditt behov, en hållbarare klinker är dyrare och du behöver se över vad du ska ha den till – vilken typ av klinker behöver du? Det enklaste är att matcha färgen och formen till platsen du ska ha den på men då kan det bli fel i slutändan. Det är de tekniska egenskaperna du behöver tänka på. Om du tar exempelvis klinker, kakel och granitkeramik är detta tre olika sorters lergods. De har alla olika vattenabsorption.

Granitkeramiken har lägst vattenabsorption och är därför mycket motståndskraftig och samtidigt tål den frost. Klinker har lite högre vattenabsorption och lämpar sig för inomhusbruk. Kakel är poröst och har den högsta vattenabsorptionen, är billigare än de andra två och passar bäst på väggar där man inte går och står på det.

Mosaik kan också vara ett alternativ. Det finns flera sorters mosaik, mestadels används detta inomhus på väggar och golv eller annat. Det är vackert, man kan exempelvis välja naturstensmosaik eller glasmosaik. Om man väljer glasmosaik behöver man tänka på att välja en ljus fästmassa.

Bli konstnärlig med mosaik och kakel!

Kakel och mosaik kan kombineras till mycket och matcha ett klinkergolv eller andra detaljer. Du kan skapa konstverk, bygga en vacker bordsskiva inramad av en smal träkant med kakel och mosaik inuti eller en bordsskiva helt i glasmosaik.

Dags att välja!

Behov och placering kommer först. Design och färger därefter.

Rekommenderade artiklar