Klinker – snyggt och praktiskt

Superläckra klinkerplattor som ser ut som vacker kalksten! Skiftande klinkers i rost och grått, klinkers som ser ut som tegelsten – välkommen in i klinkerns underbara värld!

År 1938 producerade Sveriges största klinkerfabrik, Skrombergaverken i Skåne, över 21 000 klinkervaror. På den tiden var detta svindlande mycket och satte fabriken på kartan. Under 1950-talet dominerades marknaden av Skrombergaverken. Efter att ha ägt fabriken i 116 år sålde CC Höganäs den till lokala aktörer under år 2020.

Klinkerkunskap

När man stryker handen över en klinker känns den kall och sval. Den är ofta vacker med olika skiftningar och det kan vara svårt att välja vilken man vill ha.

Klinker är slitstarkt och passar både utomhus och inomhus, då det tål alla temperaturer. Det är snyggt i badrum och trapphus och har även använts till väntplattformar på järnvägsstationer och trottoarer. Klinker har högre hållfasthet än kakel och kan läggas både på golv och vägg, vanligast är golv. Plattorna tillverkas av lera, så kallad tätsintrad lera som formpressas och har en mycket låg vattenabsorption. Man kan glasera dem eller ha dem oglaserade i flera olika format.

Man talar ofta om hur trä är ett levande material, och trä passar förstås utmärkt på golvet – men även klinker ger ett levande golv med sina olika färgskiftningar i plattorna. Det är också lätt att ta hand om och tål fukt.

Olika sorter

Finns det flera klinkermaterial eller är det färgerna som varierar? Rost, svart eller superläckert ådrad klinker – allt detta finns!

Den fundamentala klinkern är en bränd keramisk platta. Materialet är flintgods eller stengods. De keramiska plattorna kan bli olika beroende på tillverkningen. Det basala materialet i plattorna är lera, men även andra tillsatser blandas in som exempelvis sten, sand, fältspat och kaolin.

Det finns flera sorters klinker, till exempel granitkeramik som tillverkas av porslinsleror. Det har egentligen ingenting med granit att göra, men namnet relaterar till något mycket starkt. Granitkeramik är också den tåligaste klinkern och kan efterlikna andra material som exempelvis natursten och trä. För den som gillar kalksten kan det vara intressant med granitkeramik. Det kan se ut som kalksten men du får slitstyrkan hos en klinker och andra fördelar som granitkeramik har.

Vad är semipolerad klinker? Kalksten är ett bra exempel på detta. En semipolerad klinker gör att man kan få utseendet av en vacker kalksten. Det ser exklusivt ut med lättpolerad yta och skiftningar eller kanske ådringar.

Rekommenderade artiklar