Belysningens roll vid byggnation

Oavsett vilken typ av fastighet och inredning det handlar om spelar belysningen en avgörande roll. Många är rädda för att välja mörka färger av rädsla för att det ska kännas alltför dystert. Faktum är dock att med rätt belysning är det många gånger extra effektfullt med en mörkare nyans.

Om du funderar på att renovera en byggnad är det därför viktigt att ta med belysningen redan vid planeringen. Ett bra tips är att titta på hur olika typer av fastigheter är inredda med armatur. Hos Light by Sweden kan du se flera lyckade exempel på belysning i stora och små fastigheter. Du hittar bland annat exempel på armaturer i kontorsmiljö och bostäder. Light by Sweden tillhandahåller LED-belysning med snygg design och smarta energibesparande funktioner.

 

Inred med belysning

För att skapa snygg och mysig belysning gäller det att kombinera flera olika typer av ljuskällor. Dels gäller det att ha en funktionell belysning som du kan slå på vid städning eller andra gånger det behövs mycket ljus. Dels handlar det om att ha stämningsfull belysning när det är dags att varva ner och koppla av.

Något som brukar vara lyckat i inredningssammanhang är att belysa väl utvalda detaljer såsom exempelvis en tavla eller enstaka prydnadsföremål. Även diskreta läslampor som är enkla att komma åt när du sitter i fåtöljen eller soffan är bra att ha. Det är extra bra med flera mindre lampor om ni är många i familjen. När någon vill ha tänt för att läsa och en annan vill ha mörkt för att se bra på sin skärm behöver ni inte kompromissa.

Lys upp kaklade och klinkrade ytor

Något som skapar en vacker effekt är att lysa upp en kakelvägg. Vid renovering av kök är det exempelvis snyggt att bygga in spotlights som både bidrar till att lysa upp kökskaklet och underlättar vid matlagningen. I ett kaklat badrum är det snyggt att rikta spotlights mot utvalda delar av den kaklade badrumsväggen. Kanske har badrummet ett snyggt mönster som ska hamna i blickfånget?

Att lysa upp en klinkrad yta, såsom ett terrassgolv är också ett smart sätt att skapa stämning i ett hem. Med rätt ljus och möbler på balkongen eller uteplatsen kommer även mörka sommarkvällar att kännas behagliga. Ytterligare en vacker yta att lysa upp är poolen. Det klinkrade mönstret i poolbotten ser nästan magiskt ut när det blir upplyst på kvällen.

Med andra ord finns det många tips på hur du kan använda belysning för att skapa praktisk och stilren inredning. Viktigt att komma ihåg är också att det är din personliga smak som ska vara avgörande vid valet av armatur. Undvik att hoppa på en trend om du inte gillar den och välj istället design som är mer tidlös.

Rekommenderade artiklar