Kakel är allt annat än ordinärt, det har en spännande historia som började redan för mer än 1000 år sedan före Kristus och fortsatte i en virvelvind som nådde Sverige på 1700-talet.
Gillar du kakel och klinkers? Ett vackert kakel kan göra att badrummet ser lyxigt ut, eller att köket ser ut som en modekatalog! Ja, kaklet kan faktiskt lysa upp ett helt rum med sin närvaro!
Varifrån kommer kaklet?
Vi får resa i tidsmaskinen – mycket längre än vi kunnat tänka oss. Materialet för kakel påträffades första gången i Assyrien drygt 1000 år före Kristus i form av ”fajans”, väggplattor i glaserat tegel. Detta spred sig sedan vidare bland annat till Babylonien och Egypten, främst i de islamiska kulturerna. På medeltiden började kaklet att tillverkas i Europa eftersom man såg de positiva effekterna och flera användningsområden.
Holland europeiskt kakelcentrum
Holland var ett banbrytande land med sin kakeltillverkning under 1600-talet. Den kopierades av flera länder. Spanien var också bland de första att tillverka kakel på 1300-talet, samt Italien. I Sverige var det kakelugnen som drog till sig intresset, och det var främst den man tillverkade kakel till från början. De första klassiska kakelugnarna på 1700-talet utfördes i de lite rikare hemmen och var inte lika höga som sina efterföljare på 1800-talet. Kakel ansågs överflödigt, och ingen ville heller ha det på golvet eftersom det var kallt. På de svenska kakelugnarna kan man ofta se ”fajanser”.
Turkiet har flera vackra byggnader i kakel, bland annat moskéer där man knackat sönder kaklet för att skapa mosaik. Keramiken har funnits i Turkiet sedan 1500-talet, att jämföra med att den allra första kakelugnen i vårt land är från 1767. Kakel hade börjat sin resa och blev alltmer trendigt och populärt. Så småningom blev det en slags standard och kakel började användas överallt. Det tillverkades också på många ställen runt om i landet. På 1900-talet var det etablerat i badrum, kök och som klinkers. Kakelplattor var en del av Rörstrands tidiga produkter, idén hade man tagit från holländarna. Håll utkik efter de små klassiska blåvita plattorna med ornament i hörnen, dessa är från staden Delft i Holland, 1600-talets kakelcentrum.
Är kakel och klinker samma familj?
Någon gång har du kanske stått och klämt på en kakel- och en klinkerplatta och funderat på vad du ska välja. Kanske kan man sätta kakel på utomhusverandan, det kan väl inte vara så farligt på vintern – eller är det skillnad?
Ja, det är skillnad på kakel och klinker. Kakel är glaserade keramikplattor av poröst lergods medan klinker är en bränd keramisk platta av sten- eller flintgods. Klinkerplattan har en högre täthet i godset, vilket ger högre hållfasthet och tål både kyla och värme bättre. Kakel är skört och ska användas inomhus, det tål oftast inte golvvärme.