Att lyckas med fastighetsaffärer

Att äga fastigheter är ofta en bra investering som lönar sig. Det kan vara hyresfastigheter med lägenheter eller kommersiella fastigheter. Vill du investera i fastigheter krävs ofta ett kapital och att du har kunskap om marknaden.

Det finns även en lönsamhet och möjlighet i att sälja fastigheter. Det finns specialiserade mäklare och det är bra att ta hjälp av professionella mäklare som kan marknaden. Avyttra fastigheter har många fallgropar, juridiska såväl som skattekniska.

Sälja bostad privat är lite lättare men det hjälper om du har en bra mäklare vid din sida. Det finns lite knep och det är bra att lyckas hitta en mäklare som matchar dina krav och önskemål.

Sälja en vanlig bostad

Att sälja en vanlig bostad har inte samma fallgropar som större fastigheter. Samtidigt är det viktigt att ha rätt mäklare som kan marknaden och området. Du kan använda Boneo eller liknande tjänster. Då får du hjälp att hitta rätt mäklare och du kan läsa på om hur du ska sälja din bostad.

Använda företag som jämför mäklare handlar inte bara om att mäklaren med lägsta kostnaden. En bra mäklare kan sälja din bostad till bästa pris och hitta rätt köpare. Rätt köpare kan handla om att den som köper kan vänta tills du hittat nytt eller som verkligen har lånelöfte innan budgivningen börjar.

Har du en bra mäklare vid din sida kommer du kunna göra betydligt bättre affär. Det kan vara att få hjälp med det juridiska och mer administrativa såväl som få hjälp med att hitta städfirmor. Du kan också få hjälp att se till att bostaden är i sitt allra bästa skick innan visningarna börjar.

Sälja fastigheter är lite mer komplicerat

Sälja fastigheter är lite mer komplicerat. Ofta finns det många faktorer som spelar roll, en viktig faktor är läget och vilken ort som fastigheten finns på. Det kan vara betydligt lättare att göra bra fastighetsaffärer i storstäder kontra landsbygd.

Samtidigt har det blivit intressant att börja äga fastigheter i landsbygdskommuner. Exempelvis har fler företag börjat etablera sig i norra Sverige vilket leder till en större efterfrågan på fastigheter av olika typer. Dels fastigheter med bostäder, dels för att underleverantörer behöver etablera sig sen blir även kommersiella fastigheter blir mer eftertraktade.

Vill du börja spekulera i fastigheter med högre risker krävs det bra rådgivare vid din sida. Dels för att kunna göra bra marknadsanalyser och se trender, dels för att förhandla om priser och göra själva affärerna.

Eftersom investera i fastigheter kräver en del finansiella resurser behöver du även ha bra relationer till banker och låneinstitut. Här kan en bra mäklare som är specialiserad på större fastighetsaffärer vara till nytta. Du får ofta tillgång till ett större nätverk som kan vara avgörande för att komma in på marknaden.

Rekommenderade artiklar