Hur formar man keramiska plattor?

Är detta verkligen något man behöver veta? Kanske inte alla, men om du är intresserad av kakel och klinkers kan det vara intressant. Man trycker, torkar, bränner!

Klinkerns eller kaklets tekniska specifikation talar om hur hållbart och bra det egentligen är. Naturligtvis är priset en indikation på kvaliteten, men ibland kan det vara lite roligt att känna till det som har hänt kakelplattan innan vi får den i handen.

Metoder

Det är vanligast med torrpressning, nästan alla keramiska plattor torrpressas och ett fåtal av dem strängpressas. Det sistnämnda, strängpressning, eller våtpressning som det också heter, går till så att en lermassa med en vattenhalt på 15 % pressas genom munstycken och kommer ut som en lersträng. Strängen kapas i bitar, som torkas och bränns och blir plattor. Strängpressning är numera lite ovanligare, den ger plattor med rustikt utseende.

Torrpressning, som är den vanligare metoden, går till så att ett pulver – torr lermassa i pulverform – pressas i en form med hjälp av högtryck. Det kan finnas ett par procent vatten i lermassan, vilket gör att plattan bara krymper något lite då den tillverkas. En torrpressad platta har oftast inpräglade siffror eller bokstäver på baksidan.

Rekommenderade artiklar