Vad hindrar dig från en dubbel salto i duschen?

Om du kaklar eller lägger klinker i duschen eller andra ytor där du ska ha vatten kan det vara bra att vara säker på att inte halka. Vilka keramiska plattor är bäst att välja för våtutrymmen?

Det finns förstås flera saker att tänka på. Förutom att det inte ska vara halt vill man naturligtvis att det ska se snyggt ut och matcha övrig inredning. Det finns dock de som väljer den coolaste klinkern och sätter på gummiskydd för att inte halka, ibland vill man ha en specifik färg och nöjer sig inte med någon annan klinker.

Halkdämpning

Olika keramiska plattor kan ha olika yta som ger olika nivåer av halkskydd. Det är viktigt att välja utifrån vad som ska göras i våtutrymmet när man tittar på ”halkdämpningsgrad”. Är det hemma i bostaden eller är det ett industrigolv? Finns det mycket vatten på golvet eller annat spill? Finns det rengöringsmedel och kemikalier?

Det finns skalor för halkskydd som heter R-skalan, V-skalan och ABC-skalan. Skalorna mäter friktionen mot golvet från lägst till högst. Klasserna baseras på hur mycket vatten som kan finnas på plattans yta, detta kallas för dräneringsvolym. För det mesta används dessa klasser för golv där man går barfota, exempelvis simhallar och duschrum, och där man behöver veta friktionsnivån.

Rekommenderade artiklar